lauantai 19. elokuuta 2017

Huikaisevia hetkiä Hämeenkyrössä

Sunnuntaina 13.8. sain idean lähteä Hämeenkyröön Vanhat Talot -tapahtumaan. Minulla ei ollut paljoa aikaa, sillä tulin Kangasalan mökiltä kotiin Lempäälään klo 14 maissa ja tapahtuman kohteet olivat auki vain neljään. Lempäälästä Hämeenkyröön on melkein tunnin ajomatka, joten minun oli priorisoitava missä ehdin vierailla tunnin sisällä. 

Mökkimatkalla en ollut auton ratissa, joten katsoin silloin valmiiksi eniten kiinnostavat kohteet. Ne olivat Hierun mylly, Kalhu ja Maahi. Valinta ei ollut helppo, sillä kohteita oli lähemmäs 30 kpl ja jokainen niistä vaikutti omalla tavallaan houkuttelevalta.

Vanhat talot -tapahtumassa paikalliset talonomistajat avasivat porttinsa ja ovensa yleisölle. Tapahtuman nettisivujen mukaisesti Hämeenkyrö kokosi yhteen kaikki vanhoista taloista, puutarhoista, perinnerakentamisesta, sisustuksesta ja yhteisöllisestä hyvän mielen tapahtumasta kiinnostuneet ihmiset.

Tämä aihe on itselleni monin tavoin kiinnostava, sillä asun 107 vuotta vanhassa talossa, tykkään historiasta ja antiikista. Myös perinteitä kunnioittava rakentaminen ja sisustaminen on sydäntäni lähellä, vaikken mikään kaksinen remppaaja olekaan. On ihanaa saada vaikutteita ja uusia ideoita näkemällä muiden osaamista. Ensimmäisenä tepastelin tohveleillani Hierun myllylle. 
Täällä asuu taiteellista omistajaväkeä, joiden kätten jälkiä oli myös myytävänä

Hierun myllyn pihamaa
Hierun myllyn aivan ihana savusauna ja miten sympaattinen katto, tahdon meillekin <3
Hierun myllyn lähistöllä sijaitsi onneksi myös kolme muuta kohdetta: Ahlforsin aseverstas, Kukkamäen mökki ja Yli-Keskinen. Ehdin pikaisesti katsastaa ne kaikki. Tässä muutama kuva kohteista ja niiden osalta heränneistä ajatuksista. 

Tässä riitti yksityiskohtia

Yli-Keskisen talo piti sisällään lukuisia kiinnostavia asioita

Awww, sisäinen pieni goottini hykerteli
Porukkaa oli saapunut sankoin joukoin paikalle - paikoitellen jonoiksi asti. Olikin mukavaa huomata, että aihe kiinnostaa. Ihmiset ovat meidän tavoin valmiita muuttamaan yli sata vuotiaisiin talovanhuksiin ja kunnostamaan niitä perinteitä kunnioittaen. Itse olen jäsenenä Pelastetaan vanhat talot -Facebook ryhmässä. Siellä on tällä hetkellä peräti 33 635 jäsentä.

Esittelyn laajuuden jokainen talon omistaja päätti itse, silti kaikissa kohteissa pääsi vierailemaan myös sisätiloissa. Osassa kohteita oli myös pihakirppiksiä, kahviloita ja taidenäyttelyitä. Kalhussa oli kahvilan tuotteiden lisäksi myynnissä peräti asunto- ja avoautot.





Maahissa asui käsityö- ja taideaineiden opettajapariskunta. Sen kyllä huomasi monista upeista yksityiskohdasta ja värien käytöstä. Ehdin paikalle tasan klo 16, mutta onneksi heillä ei ollut kiire sulkea ovia, vaan sain vielä jäädä ihastelemaan kaikkia kauniita yksityiskohtia. Sain myös kuulla tarinoita tavaroiden ja talon historiasta. Oli oikein mielenkiintoista.

Teetetty uniikki sänky


Hieno peili ja haastava valo
Pitsillä somistettu varjostin





Summa summarum: tällainen tapahtuma on tänä viikonloppuna Sastamalassa. Milloin tällainen saataisiin myös tänne Lempäälään? Voisin yrittää vaikuttaa siihen :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tulee näkyviin tarkastukseni jälkeen. Kuka tahansa voi rekisteröitymättäkin kommentoida tekstejäni. Olen kiitollinen palautteestasi.